"Biggles i Spanien" Originaltitel: Biggles in Spain (1939).

 

Originaltitel: Biggles in Spain

 

Biggles malaria har gjort sig påmind och hans läkare skickar honom på en sjöresa för att vila upp sig. Resan slutar dock abrupt när Franco-troget flyg bombar och sänker fartyget utanför Barcelona, våra vänner överlever attacken och lyckas simmande ta sig iland.

På väg mot brittiska konsulatet stannar de på ett café, där de blir inblandade i en spionaffär där ett kodad brev blir centralt i hela historien som tar sig Biggles & Co till strider tillsammans med Internationella Brigaden, både på marken och i luften. Fienden är hela tiden italienare och enstaka tyskar, spanjorerna spelar en väldigt liten roll förutom en obehaglig figur vid namn Goudini, som är republikanernas säkerhetschef men som senare avslöjas som dubbelagent. Den konservative W.E Jones måste haft problem att göra republikanerna till hjältar..

Rätt mycket fart i denna berättelse som till stor del handlar om Ginger eftersom Biggles och Algy blir tillfångatagna flera gånger och måste befrias. Omslaget visar en av luftstriderna och Ginger i sitt Polikarpov-liknande plan i strid med italienska Fiatnaskiner.