"Biggles och den mystiska ön" Originaltitel: Biggles on Mystery Island (1958).

 

Originaltitel: Biggles on Mystery Island

 

Jorden skakar, pimpsten och aska fyller luften medan lava tränger fram ur kratern; den utslocknade vulkanen är allt annat än utslocknad! Detta är den dramatiska slutscenen i det som började som ett sökande efter försvunna fartyg och människor från olika länder i en ödslig del av Stilla Havet.

Spåren leder till ön Oratovoa, rask omdöpt av Ginger till "Den mystiska ön", Biggles tar inte bara med sig Ginger, Bertie och Algy utan också Marcel Brissac från franska Interpol och en svensk polis vid namn Sven Harldsson efter som det finns både svenskar och fransmän bland de försvunna. Rykten om människoätande hundar på ön har även nått myndigheterna via kringpaddlande infödda.

Vid en överflygning ser våra vänner vad som verkar vara en koloni  i vulkankratern, omslagsbilden visar detta ögonblick även om Biggles Sunderland-flygbåt blivit omtolkad av tecknaren.

Vem är det som utropat sig till kung över ön och de fångna människorna och vad är det han vill?

I den svenska boken kallas en av svenskarna i kolonin Axel Borg medan han i originalversionen heter Axel Pruntz, vet inte om översättaren inte tyckte det lät tillräckligt svenskt? Intressant år också att de brittiska atombombstesterna på Julön figurerar i bakgrunden till denna berättelse.