"Biggles i oasen" Originaltitel: Biggles Flies South (1938).

Originaltitel: Biggles Flies South

 

År 525 BC försvann en persiskt invasionsarmé i det som idag är den Egyptiska/Libyska öknen, Biggles som är på väg till en kamratträff i Kapstaden med gamla divisionskamrater från 266-divisionen, blir via en ung egyptier inblandad i sökandet efter denna försvunna styrka.

År verkligen alla döda eller finns det något eller några ättlingar kvar ute i den outforskade öknen, var kommer de juveler som ibland dyker upp på marknaderna ifrån?  Bränslet som skulle möjliggöra spaning och en säker hemresa från deras depåoas har blivit stulet och karavanen som fraktade den överfallen och nästan alla deltagarna mördade.

Utsatta för ytterligare bränslesabotage rinner bokstavligen bränslet och tiden ut för våra vänner i den obarmhärtiga hettan... ivägblåsta av en sandstorm hamnar de i ett otillgängligt bergsområde med en glömd oas som döljer en hemlighet.

För mig känns det som om delar av denna historia är återanvänd av W.E Jones i boken "Biggles på hett spår"(1965).

Omslagsbilden visar när Biggles genomför en desperat räddningsaktion för att befria sina tillfångatagna kamrater och komma över bensinen som hamnat i den gömda oasen tillsammans med tjuvarna som stal den.