"Biggles i paradisdalen" Originaltitel: Biggles takes a holiday (1949).

Originaltitel: Biggles takes a holiday

 

Biggles får en brådskande kallelse till Vårdanstalten för tropiksjuka i London, en döende man har ett meddelande att överlämna från Biggles gamla divisionskamrat Angus Mackail. Angus blev tidigare iväglockad  till ett ställe kallat "Paradisdalen" någonstans i gränstrakterna av Argentina, Paraguay och Bolivia. Allt som utlovades hade visat sig vara falskt och han är inte ensam om att ha blivit lurad på sina sparpengar, det finns åtskilliga som sliter som slavar i "Paradisdalen"!

Biggles och Co tar sig över Atlanten och börjar sina undersökningar; vem är den vältaliga tyske "Doktorn", vad försiggår i den undangömda bungalowen, vilka är de tyska männen som anas som skuggfigurer och vem är den egentliga chefen på stället?  In på scen kliver plötsligt Biggles gamle ärkefiende von Stalhein; Biggles identitet är röjd!

Detta är åren precis efter Andra Världskriget och rädslan för att nazister som flytt Europa efter det tyska sammanbrottet ska start på nytt någon annanstans genomsyrar denna berättelse som avslutas med ett uppror bland de lurade. Detta är den femte boken jag läst där Biggles är i Syd/Central-amerika med ett amfibieplan som utnyttjar floder för sina operationer (Biggles i tropikerna, Biggles och Inkaskatten, Biggles i djungeln och Biggles och atomprofessorn).