Tidernas pojkbokshjälte

Från Camels till jetplan

av Mikael Axelsson

Redan från det att jag kunde läsa mina första egna böcker har RAF, Royal Air Force, haft en speciell klang. Kanske kan man skylla en del på det mest pojkboksaktiga som jag tycker finns, nämligen: Biggles.

Mitt läsande av Bigglesböcker startade i slutet av 60-talet och sedan dess har en hel del av dem passerat mina händer. Många regniga sommardagar tillbringades tillsammans med Biggles och hans vänner på äventyr runt om i världen, faktum är att det nog var där mitt intresse för geografi väcktes även om redan på den tiden Biggles engelska kolonialvärld var ett minne blott. En av min pappas fastrar hade en bokhylla fylld med Bigglesböcker utgivna på 40-talet, en riktig skatt för en läshungrig och flygintresserad 10-åring, tyvärr har jag ingen aning om vad som har hänt dessa böcker.

Den här Webbsidan är bara ett försök att dela med mig en del av de minnen som böckerna fortfarande kan väcka. Den utger sig absolut inte för att vara heltäckande på något sätt.

| Biggles i serietidningen Pilot |

Biggles karriär startade redan i RAF:s föregångare RFC (Royal Flying Corps) där kan vi följa honom i många äventyr.

Berättelserna från hans tid i RFC tycker jag själv är de bästa, Biggles har inte hunnit fastna i det mönster som många av de senare böckerna tyvärr bildar, även om 50-tals historierna ger en känsla av den tidens Storbritannien.

 

Bibliotek 1

Bibliotek 2

Bibliotek 3

Bibliotek 4

Bokregister

 
 

 

Favoriter