"Biggles i Främlingslegionen". Originaltitel: Biggles, Foreign Legionnaire (1954).

 

När Biggles gamla vän i franska Surete, Marcel Brissac, går med i den Franska Främlingslegionen, blir Biggles nyfiken på varför.

Efter att ha tänkt igenom det, drar Biggles slutsatsen att Marcel är ett internationellt gäng med ett ekonomiskt intresse av krig på spåren. Olika länder är i krig med varandra och när det finns en chans till fred inträffar vanligtvis en incident som omintetgöra fredsprocessen. Det internationella gänget ligger bakom sådana händelser.

Den enda ledtråden är vetskapen om att gänget uppmuntrar franska främlingslegionärer att desertera och ansluta sig till dem.

Biggles och Ginger går med i legionen och de upptäcker att ligan misstänker Marcel. Tack vare deras flygerfarenhet får Biggles och Ginger ett erbjudande om att fly Legionen och gå med i ligan. Det första flyktförsöket går fel, omslagsbilden, men så småningom lyckas de desertera och de följer därefter ett spår som de hoppas ska leda dem till de ansvariga.

Spåren leder till Tartarernas dal, där en hemlig flygdivision utför aggressionshandlingar. Här upptäcker de att gängets senaste rekryt är en viss Erich Von Stalhein; Biggles gamle ärkefiende!

Med hjälp av en ensam galning som för ett enmanskrig mot gänget och en överraskningsattack av kurder, omintetgör Biggles deras planer.

Biggles chef, General Raymond, får träffa Von Stalhein för första gången.