"Biggles på atomjakt" Originaltitel: Biggles in Australia (1955).

Originaltitel: Biggles in Australia

 

En bild och en tidningsartikel i en tidning från Australien väcker brittiska säkerhetstjänstens intresse, en av figurerna på bilden av några skeppsbrutna i nordvästra Australien är nämligen ingen mindre än von Stalhein.

Då detta utspelar sig under 50-talet och tiden för tester av brittiska kärnvapen och missiler i området, letandet efter uranförekomster och en ökad fientlighet från aboriginerna kopplar Biggles snart ihop trådarna och en lömsk plan skapad bakom järnridån börjar framträda.

Intressant är språket i boken, utgiven i Sverige 1956; aboriginerna kallas genomgående för "svartingar" och karaktärsbeskrivningarna av dem är så långt ifrån "PK" det går att komma.

Det är också av intresse att se hur Biggles (författaren W. E Johns) resonerar; han kopplar ihop den pågående frihetskampen i Brittiska Samväldet, striderna i Malaysia och Mau Mau-upproret i Kenya tex, med en världsomfattande komplott orkestrerad från Moskva. Sett ur denna vinkel ger boken insikt hur de konservativa styrande i Samväldet betraktade världen under intryck av det pågående "Kalla Kriget".

Bilden på bokomslaget visar en scen från den dramatiska slutstriden på det av kommunister styrda baslägret sydväst om Darwin, att Biggles o Co går segrande ur den behöver knappast sägas.